Ошибка
  • XML Parsing Error at 1:84. Error 9: Invalid character

Змінено терміни та порядок сплати авансових платежів з податку на доходи для підприємців загальної системи оподаткування. Особливості оподаткування пенсій в 2016 році. Про застосування ставок ПДФО . Оновлено порядок подання скарг контролюючим органам.

11.02.2016 12:30 Карина
Печать PDF

Які ставки податку на нерухоме майно відмінно від земельної ділянки для юридичних ті фізичних осіб на нежитлову нерухомість?

Змінено розмір пільг. Відповідно до п.4.ст.266 ПКУ «База оподаткування об'єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи платника податку, зменшується:

а)для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів;

б)для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв. метрів;

в)для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на 180 кв. метрів.

Змінено ставки податку. Відповідно до п.5.ст.266 ПКУ: «Ставки податку для об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об'єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 квадратний метр бази оподаткування.».

 

 

 

 

Увага, для платників податків - «гаряча лінія» !

10.02.2016 року з 15:00 до 16:00 години буде проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з відповідає начальником відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб ДПІ у Київському районі м. Одеси ГУ ДФС в Одеській області Шведчиковою О.В. на тему: «Декларування доходів громадян отриманих у 2015 році».

Змінено терміни та порядок сплати авансових платежів з податку на доходи

для підприємців загальної системи оподаткування

З 1 січня 2016 року терміни та порядок сплати авансових платежів з податку на доходи для фізичних осіб - підприємців загальної системи оподаткування змінено.

Так, підпункт 177.5.1 пункту 177.5 Податкового кодексу України (ПКУ) викладено в новій редакції, згідно з якою авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб розраховуються платником податку самостійно, згідно з фактичними даними, зазначеними у Книзі обліку доходів і витрат, кожного календарного кварталу та сплачуються до бюджету до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом (до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня).

Авансовий платіж за четвертий календарний квартал не розраховується та не сплачується. 
Якщо результатом розрахунку авансового платежу за відповідний календарний квартал є від'ємне значення, то авансовий платіж за такий період не сплачується.

Нагадаємо, що до 1 січня 2016 року  нормами підпункту 177.5.1 пункту 177.5 статті 177 ПКУ, авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб розраховувалися підприємцем самостійно, але не менш як 100% річної суми податку з оподатковуваного доходу за минулий рік (у співставних умовах), та сплачувалися до бюджету по 25 відсотків щокварталу (до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада).

Отже, починаючи з 2016 року, фізичні особи — підприємці сплачуватимуть авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб, розраховані з фактичної суми прибутку, одержаного за попередній звітний квартал, із застосуванням ставки податку на доходи фізичних осіб — 18 відсотків.

Зазначені зміни передбачені Законом України № 909 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості надходжень у 2016 році».

 


Особливості оподаткування пенсій в 2016 році


Згідно з пп. 164.2.19 Податкового кодексу  до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема:

· суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання, отримуваних платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом, якщо їх розмір перевищує три розміри мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, – у частині такого перевищення,

· суми пенсій з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана ВРУ, такі пенсії підлягають оподаткуванню чи не оподатковуються в країні їх виплати.

Ставка податку становить 15% бази оподаткування щодо перевищення суми пенсії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), щомісячного довічного грошового утримання, визначеної у п.п. 164.2.19 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу, які отримуються платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом.

З 1 січня 2016 року  розмір мінімальної заробітної плати для працездатних осіб становить 1378 грн на місяць.

Відтак, починаючи з 1 січня 2016 року, податкові агенти при виплаті пенсій у розмірі, що перевищує 4134 грн (розмір мінімальної заробітної плати 1378 грн х 3), зобов’язані утримати ПДФО із загальної суми перевищення за ставкою 15 відсотків.

 

Про застосування ставок ПДФО


ДПІ у Київському районі м. Одеси Головного управління ДФС в Одеській області нагадує, що з 1 січня 2016 року розпочалася кампанія декларування доходів громадян, отриманих протягом 2015 року, яка триватиме до 1 травня 2016 року.

Слід враховувати, що до доходів, отриманих у 2015 році, застосовуються ставки податку на доходи фізичних осіб, які діяли у 2015 році:

· 15% бази оподаткування – щодо доходів (крім випадків, визначених у п.п. 167.2 - 167.6 ст. 167 ПКУ), які не перевищують десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року;

· 20% – якщо база оподаткування в календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, – до суми такого перевищення. Самозайняті особи застосовують ставку 20% до частини середньомісячного річного оподатковуваного доходу, що перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати;

· подвійна ставка податку – 30% – до доходів, нарахованих як виграш чи приз (крім виграшів, призів у лотерею, грошові виграші у спортивних змаганнях) на користь резидентів або нерезидентів;

· 20% – для пасивних доходів, у тому числі нарахованих у вигляді дивідендів за акціями та/або інвестиційними сертифікатами, що виплачуються інститутами спільного інвестування (крім зазначених у п.п. 167.5.2 п. 167.5 ст. 167 ПКУ). Перелік пасивних доходів визначено п.п. 167.5.3 п.167.5 ст. 167 ПКУ, до яких, зокрема, відноситься інвестиційний прибуток, включаючи прибуток від операцій з облігаціями внутрішніх державних позик, у тому числі від зміни курсу іноземної валюти;

· 5% та 0% бази оподаткування у випадках, прямо визначених розділом IV ПКУ, зокрема при операціях з успадкування (дарування) та операціях з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна.

При декларуванні доходів за результатами 2015 року платникам податків слід також враховувати, що розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, становить 1218 гривень.


Декларуємо доходи отримані підприємцем та особою,

яка здійснює незалежну професійну діяльність


ДПІ у Київському районі м. Одеси Головного управління ДФС в Одеській області повідомляє, що розрахунок оподатковуваного доходу від провадження підприємницької діяльності та провадження незалежної професійної діяльності здійснюється окремо за доходами в додатку Ф4 до нової декларації.

Розділ I додатку Ф4 до нової форми декларації заповнюється фізичними особами-підприємцями, крім ociб, що обрали спрощену систему оподаткування, за результатами звітного податкового року та підприємцями, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку або перейшли iз спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування.

Слід зазначити, що фізичні особи-підприємці подають річну податкову декларацію у строк, визначений підпунктом 49.18.5 пункту 49.18 статті 49 Податкового кодексу України (Кодекс), в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи.

Розділ II додатку Ф4 до нової форми декларації заповнюється особами, які провадять незалежну професійну діяльність.

У додатку Ф4 до нової форми декларації передбачено визначення податкових зобов’язань окремо для податку на доходи фізичних oci6 та військового збору. Якщо за результатами остаточного розрахунку податку на доходи фізичних ociб за результатами звітного податкового року фізична особа-підприємець має надміру сплачені податки (від’ємне значення), така сума податку включається до рядка 5.2 додатку Ф4 та рядка 21 нової форми декларації.

При заповненні податкових декларацій щодо доходів, отриманих у 2015 poцi, слід враховувати, що ставка податку на доходи фізичних oci6 становить:

· 15 відсотків бази оподаткування – щодо доходів (крім випадків, визначених у підпункті 167.2 – 167.6 статті 167 Кодексу), які не перевищують десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року;

· 20 відсотків – якщо база оподаткування в календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати до суми такого перевищення. самозайняті особи застосовують ставку 20 відсотків до частини середньомісячного річного оподатковуваного доходу, що перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати;

· подвійна ставка податку (30 або 40 відсотків) – до доходів, нарахованих як виграш чи приз (крім виграшів, призів у лотерею, грошові виграші у спортивних змаганнях) на користь резидентів або нерезидентів;

· 20 відсотків – для пасивних доходів, у тому числі нарахованих у вигляді дивідендів за акціями та/або інвестиційними сертифікатами, що виплачуються інститутами спільного інвестування (крім зазначених у підпункті 167.5.2 пункту 167.5 статті 167 Кодексу). Перелік пасивних доходів визначено підпунктом 167.5.3 пункту 167.5 статті 167 Кодексу, до яких, зокрема, відноситься iнвестицiйний прибуток, включаючи прибуток від операцій з облігаціями внутрішніх державних позик, у тому числі від зміни курсу іноземної валюти;

5 та 0 відсотків бази оподаткування у випадках, прямо визначених розділом IV Кодексу, зокрема, при операціях з успадкування (дарування) та операціях з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна.


Оновлено порядок подання скарг контролюючим органам

 

ДПІ у Київському районі м. Одеси Головного управління ДФС в Одеській області повідомляє, що Кабінет Міністрів України постановою від 21.10.2015 року №916, яка набула чинності 12.01.2016 року, затвердив новий Порядок оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами. Порядок, затверджений наказом Міндоходів від 25.12.2013 року №848, втратив чинність.

У новому порядку, зокрема:

– з’явилася норма, згідно з якою, якщо у своїй скарзі платник податків оскаржує декілька рішень контролюючого органу, то даний Порядок застосовують тільки до тих рішень, стосовно яких іншими документами не передбачено інші процедури оскарження;

–        уточнено перелік інформації, яку має включати скарга;

–        уточнено права особи, яка подала скаргу на рішення контролюючого органу. Тепер платник податків має право: брати участь у розгляді матеріалів скарги особисто або через свого представника (про свій намір брати участь у розгляді матеріалів скарги платник податків має право заявити одночасно із поданням відповідної скарги); під час розгляду матеріалів скарги висловлювати свою думку з питань розгляду; надавати документи, пояснення, доводи, які стосуються предмета скарги; до прийняття рішень по скарзі відкликати скаргу повністю або частково шляхом подання письмової заяви до того контролюючого органу, який її розглядає; отримувати інформацію про розгляд скарги та одержувати рішення за результатами розгляду скарги.

Порядок містить перелік підстав, за наявності яких скарга залишається без розгляду, а саме коли:

–        особа, яка подала скаргу, чи її представник не підписали скаргу або не додали до неї завірені документи, які підтверджують повноваження представника на її підписання;

–        пропущено строк подання скарги або скарга надійшла до контролюючого органу, який не уповноважений її розглядати;

–        до прийняття рішення по скарзі платник податків подав заяву про її відкликання (відмову від скарги) повністю чи частково;

–        платник податків оскаржив рішення контролюючого органу в суді;

–        платник податків уже подавав до контролюючого органу скаргу із цього самого питання раніше.

Контролюючому органу надано право за результатами розгляду скарги:

–        прийняти рішення про зменшення (збільшення) суми грошового зобов’язання платника податків;

–        зменшити (збільшити) суму податкового боргу, суму бюджетного відшкодування та/або від’ємного значення об’єкта обкладення податком на прибуток або від’ємного значення суми ПДВ та у відповідній частині суми штрафних (фінансових) санкцій.


Приватні підприємці на загальній системі оподаткування

сплачують військовий збір до 19 лютого 2016 року

 

ДПІ у Київському районі м. Одеси Головного управління ДФС в Одеській нагадує, що відповідно до норм Податкового кодексу України загальний річний оподатковуваний дохід дорівнює сумі загальних місячних оподатковуваних доходів, іноземних доходів, отриманих протягом такого звітного податкового року, доходів, отриманих фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності.

Згідно із статтею 177 Кодексу об’єктом оподаткування фізичної особи – підприємця є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця.

Отже, фізичні особи – підприємці, крім тих що обрали спрощену систему, за результатами звітного податкового року самостійно розраховують військовий збір в розмірі 1,5 відсотки чистого оподатковуваного доходу, відображають в річній податковій декларації та сплачують в терміни передбачені для сплати податку на доходи фізичних осіб за відповідний період.

Першим звітним податковим періодом для нарахування військового збору з доходів фізичних осіб – підприємців, які обрали загальну систему оподаткування є 2015 рік. Термін сплати військового збору для фізичних осіб – підприємців – до 19 лютого 2016 року.

Що ж стосується підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, то оскільки статтею 165 Кодексу встановлено що, до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб не включається дохід фізичної особи – підприємця, з якого сплачується єдиний податок згідно із спрощеною системою оподаткування, а значить ця категорія осіб, звільняється від нарахування та сплати військового збору.


Власні кошти, внесені ФОП на розрахунковий рахунок, не включаться до її доходу


Пунктом 177.2 статті 177 Податкового кодексу України з внесе- ними змінами та доповненнями (далі – Кодекс) визначено, що об’єктом оподаткування доходів, отриманих фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування (далі – ФОП) є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої ФОП.

ФОП зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат (далі – Книга) та мати підтверджуючі документи щодо походження товару (пункт 177.10 статті 177 Кодексу).

Отже, до складу загального оподатковуваного доходу зараховується виручка, що надійшла ФОП, як у грошовій, так і в натуральній формі від провадження господарської діяльності:

- виручка у вигляді безготівкових грошових коштів, що надійшли на поточний рахунок ФОП, чи в готівковій формі, що надійшла до каси ФОП на місці здійснення розрахунків;

- сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності:

- вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг);

- суми штрафів і пені, отримані від інших суб’єктів господарювання за договорами цивільно-правового характеру за порушення умов договорів;

- інші доходи, які пов’язані із здійсненням підприємницької діяльності.

Власні кошти, які ФОП зараховує на розрахунковий рахунок, не включається до складу доходу та не відображається у Книзі.


Мінімальний розмір податкової соціальної пільги становить 689 гривен

Податкова соціальна пільга надає право на зменшення від оподаткування суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму такої пільги (стаття 169 Податкового кодексу).

Нагадаємо, податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень (у 2016 році 1378 х 1,4 = 1930 грн.). В такому випадку пільга надається для будь-якого платника податку в розмірі, що дорівнює 50 відсотків розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), тобто 689 гривень протягом 2016 року (1378 х 50%).


Особи, які реалізують пальне - мають зареєструватися як платники акцизного податку

Державна фіскальна служба України у зв'язку із прийняттям Закону України від 24 грудня 2015 року № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі - Закон №909) та численними запитами платників податку щодо набрання чинності окремими нормами зазначеного закону, а також порядку декларування податкових зобов'язань з акцизного податку з 1 січня 2016, листом від 21.01.2016 №1903/7/99-99-19-03-03-17, повідомила таке.

Серед новацій, внесених Законом №909 до Податкового кодексу України (далі - Кодекс), передбачено запровадження системи електронного адміністрування реалізації пального та введення акцизної накладної як обов'язкового електронного документа, який складатиметься при здійсненні всіх операцій з реалізації пального на внутрішньому ринку. Відповідно до цієї норми до платників акцизного податку, які здійснюють реалізацію пального, крім виробників, імпортерів та суб'єктів роздрібної торгівлі пальним, віднесено осіб, які реалізують пальне (п.п.212.1.15 п.212.1 ст.212 Кодексу).

Відповідно до п.1 розділу II Закону №909 норми (щодо доповнення Кодексу статтями 231 та 232) про запровадження акцизних накладних при реалізації пального, Єдиного реєстру акцизних накладних та системи електронного адміністрування реалізації пального набирають чинності з 1 березня 2016 року. Отже, для платників, визначених підпунктом 212.1.15 пункту 212.1 статті 212 Кодексу, - осіб, які реалізують пальне, - першим звітним (податковим) періодом буде березень 2016 року.

Таким чином, значені платники акцизного податку будуть зобов'язані після затвердження Порядку ведення реєстру платників акцизного податку з реалізації пального та Заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального, зареєструватися платником акцизного податку та до 20 квітня 2016 року подати декларацію з акцизного податку за звітний (податковий) період - березень 2016 року за формами, встановленими Міністерством фінансів України .

Повідомляємо, що Порядок ведення реєстру платників акцизного податку з реалізації пального, Порядок ведення Єдиного реєстру акцизних накладних, Порядок електронного адміністрування реалізації пального та відповідні зміни до форм декларації з акцизного податку розробляються та найближчим часом будуть оприлюднені па веб-порталах ДФС та Міністерства фінансів України.

До запровадження нових форм звітності виробники, імпортери та особи – суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів, зокрема пального, та відповідно до пп.212.1.1, 212.1.2,212.1.11, п.212.1 ст.212 Кодексу є платниками акцизного податку, подають декларацію з акцизного податку за звітні (податкові) періоди 2016 року за формами, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 року № 14 «Про затвердження форми декларації акцизного податку, Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку» зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 30.01.2015 за № 105/26550.


Штрафи за порушення граничних термінів реєстрації

акцизних накладних в Єдиному реєстрі

 

ДПІ у Київському районі м. Одеси Головного управління ДФС в Одеській повідомляє, що з 1 квітня 2016 року за порушення платниками акцизного податку граничних термінів реєстрації акцизних накладних/розрахунків коригування до акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних буде стягуватися штраф у розмірі від 2 до 40 % суми акцизного податку.

За відсутність з вини платника акцизного податку реєстрації акцизної накладної в Єдиному реєстрі акцизних накладних/розрахунку коригування протягом більш як 120 календарних днів після дати, на яку платник податку зобов’язаний скласти акцизну накладну/розрахунок коригування, – 50 % суми акцизного податку.

Раніше штрафи не застосовувалися через відсутність самого механізму податкових накладних з акцизного податку.

 

Обновлено 11.02.2016 12:42
 

Newsflash

Первомай — Праздник весны

Первомай Праздник весны, День международной солидарности трудящихся .

Этот праздник  берет свое начало в  Америке, в 19 веке. В этот день 1886 года в Чикаго американские рабочие вышли с протестами на улицы, требуя ввести восьмичасовый рабочий день. Забастовка  и   митинг переросли  в кровопролитные стычки с полицией.

В июле 1889 в память о погибших, Парижский конгресс ІІ Интернационала объявил 1 мая Днем солидарности рабочих всего мира.г.,

Однако Майские праздники имеют еще более древнюю историю.

 

п»їп»їп»ї