Ошибка
  • XML Parsing Error at 1:84. Error 9: Invalid character

Застосування РРО. Терміни подання повідомлення про об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням. Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу. Інші новини.

21.08.2015 09:30 Карина
Печать PDF

 

 

Хто з платників єдиного податку 2,3 групи повинен застосовувати РРО

Обов’язкове застосування реєстратора розрахункових операцій платниками єдиного податку другої і третьої груп (фізичними особами – підприємцями) розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1000000 гривень, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Не застосовуються реєстратори розрахункових операцій платниками єдиного податку:

першої групи;

другої і третьої груп (фізичні особи – підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень.

Нагадуємо платникам єдиного податку, що такий порядок діє з 23 липня проточного року у зв’язку зі змінами, внесеними до пункту 296.10 статті 296 Податкового кодексу України Законом України від 01.07.2015 № 569-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій».

 

 

 

 

Якщо Фізичні особи здійснюють готівкові розрахунки без відкриття поточного рахунку шляхом унесення до банків готівки для подальшого її перерахування на рахунки інших підприємств (підприємців), чи будуть такі розрахунки вважатися готівковими?

Відповідно до п.2.5 глави 2 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 № 637 зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13.01.2005 за №40/10320 із змінами і доповненнями, якщо підприємства (підприємці) та фізичні особи здійснюють готівкові розрахунки без відкриття поточного рахунку шляхом унесення до банків готівки для подальшого її перерахування на рахунки інших підприємств (підприємців) або фізичних осіб, то такі розрахунки для платників коштів є готівковими, а для отримувачів коштів безготівковими.

 

 

Терміни подання повідомлення про об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням

ДПІ у Київському районі м.Одеси  ГУ ДФС в Одеській області інформує, що відповідно до пункту 8.4 розділу VIII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 року № 1588, в редакції наказу Міністерства фінансів України від 14.11.2014 року № 1127 «Про внесення змін до Порядку обліку платників податків і зборів», повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП (додаток 11 Порядку) подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

У разі створення відокремленого підрозділу юридичної особи з місцезнаходженням за межами України повідомлення за формою № 20-ОПП подається юридичною особою протягом 10 робочих днів після створення, реєстрації такого підрозділу до контролюючого органу за основним місцем обліку юридичної особи.

Рекомендований довідник типів об’єктів оподаткування оприлюднюється на офіційному веб-сайті Центрального контролюючого органу (http: //sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/127294.html) та розміщується на інформаційних стендах у контролюючих органах (п. 8.7 розд. VIII Порядку).

 


Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу

ДПІ у Київському районі м.Одеси  ГУ ДФС в Одеській області звертає увагу роботодавців на те, що Постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 №413 затверджений порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу. Вказаний документ набирає чинності з дня його опублікування.

Він передбачає, що повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою до територіальних органів Державної фіскальної служби за місцем обліку їх як платника ЄСВ за формою згідно з додатком до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором одним із таких способів:
- засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;
- на паперових носіях разом з копією в електронній формі;
- на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.

Додатково повідомляємо, що повідомлення про прийняття працівника на роботу, надані до територіальних органів Державної фіскальної служби не за місцем обліку роботодавця або не за встановленою формою, вважаються такими, що не подавалися.

 


Легалізація заробітної плати - актуальна тема сьогодення

ДПІ у Київському районі м.Одеси ГУ ДФС в Одеській області повідомляє, що на сьогоднішній день актуальною темою є боротьба з виплатою заробітної плати у „конвертах”, реалізація гарантій оплати праці та організація заходів недопущення виникнення заборгованості з виплати заробітної плати. Підприємства, установи, організації та громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків і порушення норм законодавства щодо виплати заробітної плати.

Виплата заробітної плати у „конвертах” – тягар сучасності, який несе за собою багато негараздів як країні так і кожному з нас. Нелегальна заробітна плата послаблює соціальний захист працівників, зменшує надходження до бюджетів та державних соціальних фондів. Тому легалізація заробітної плати, ліквідація прихованої зайнятості на сьогодні є одним з найпріоритетніших напрямів роботи державних службовців.

Працівник, який отримує зарплату в „конверті”, виявляється повністю беззахисним перед роботодавцем. Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне і доти, поки вважає за потрібне. Працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу. Дуже важливо, щоб громадяни усвідомили, що їх згода отримувати зарплату „в конвертах” позбавляє їх соціального захисту. Адже пенсію вони матимуть тільки з офіційно нарахованої суми заробітної плати. Неоформлений офіційно працівник ризикує залишитися без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії та здійсненні перерахунків пенсій у подальшому.

Хотілось би попередити про те, що за порушення вимог законодавства про оплату праці передбачено адміністративну відповідальність, а також у відповідності до статті 172 Кримінального кодексу України навіть кримінальну.

 

 

 


Подання заяви про внесення змін до реєстру платників єдиного податку

У разі зміни відомостей, внесених до реєстру платників єдиного податку (податкової адреси, місця провадження господарської діяльності, видів господарської діяльності) платники єдиного податку мають подати заяву про внесення таких змін до податкового органу за місцем своєї реєстрації.

Зазначена заява подається платниками єдиного податку першої і другої груп не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни. Єдинщиком  третьої групи така заява подається разом з податковою декларацією за податковий (звітний) період, у якому відбулися такі зміни.

Форма та порядок подання заяви встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову та митну політику.
Звертаємо увагу, що у разі зміни найменування юридичної особи, прізвища, імені, по батькові фізичної особи-підприємця або серії та номера паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків) заява подається протягом місяця з дня виникнення таких змін.

 

 

 


Відповідальність за неналежне ведення книги обліку доходів і витрат

ДПІ у Київському районі м.Одеси  ГУ ДФС в Одеській області повідомляє,що відповідно до п. 178.6 ст.178 Податкового кодексу України фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані вести облік доходів і витрат від такої діяльності.

Форма такого обліку та порядок його ведення визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику. Зокрема, форму Книги, яку ведуть фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність та Порядок її ведення затверджено наказом Міндоходів України від 16.09.2013р. № 481.

Згідно зі ст. 121 Податкового кодексу незабезпечення платником податків зберігання первинних документів, облікових та інших регістрів, бухгалтерської і статистичної звітності, інших документів з питань обчислення та сплати податків і зборів протягом не менш як 1095 днів та/або ненадання платником податків контролюючим органам документів чи їх копій тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 510 грн. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 грн.

Водночас за неведення або неналежне ведення обліку доходів і витрат до фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, застосовується попередження або накладається штраф у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 136 грн) відповідно до ст. 164? Кодексу України про адміністративні правопорушення. Такі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 до 136 грн).

 

 

 


Податкові консультації: новий порядок надання

ДПІ у Київському районі м.Одеси  ГУ ДФС в Одеській області інформує, що з 1 вересня п.р. наберуть чинності положення Закону України від 17.07.2015р. № 655 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення податкового тиску на платників податків», які вносять зміни до положень Податкового кодексу України, які регламентують порядок надання податкових консультацій.

Письмові роз’яснення або консультування в електронній формі надаються Державною фіскальною службою України, Головними управліннями ДФС України в областях, міжрегіональними територіальними органами ДФСУ та протягом 10 календарних днів після дня їх надання підлягають обов'язковому розміщенню на сайті контролюючого органу, який надав консультацію, без зазначення найменування (прізвища, ім'я, по батькові) платника податків та його податкової адреси.

З 1 вересня п.р. податкова консультація, надана в письмовій або електронній формі, обов'язково повинна містити опис питань, що порушуються платником податків, з урахуванням фактичних обставин, вказаних у зверненні платника податків, обґрунтування застосування норм законодавства та висновок з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства.

ДФСУ проводить періодичне узагальнення податкових консультацій, які стосуються значної кількості платників податків або значної суми податкових зобов'язань, та затверджує наказом узагальнюючі податкові консультації, які підлягають оприлюдненню, у тому числі на офіційному веб-сайті ДФСУ, протягом 5 календарних днів.

Платник податків може оскаржити до суду податкові консультації, які, на думку такого платника податків, суперечать нормам або змісту відповідного податку чи збору. Якщо судом узагальнююча або індивідуальна податкові консультації будуть скасовані, нові роз’яснення норм податкового законодавства з урахуванням висновків суду надаються у термін 30 календарних днів із дня набрання законної сили рішенням суду.

 

 

Сплата податку на майно платниками єдиного податку

ДПІ у Київському районі м.Одеси  ГУ ДФС в Одеській області інформує, що платники єдиного податку не є платниками податку на майно (в частині земельного податку), але за умови, що земельні ділянки ви­користовуються платниками єдино­го податку третьої групи для про­вадження господарської діяльності, а платниками четвертої групи — для ведення сільськогосподарського товаровиробництва. Тобто платники єдиного податку повинні звертати увагу на категорію земельної ділянки, яку вони використовують, її цільове призначення.

Нарахування, сплата та подання звітності з податків і зборів інших, ніж зазначені у п. 297.1 ст. 297 По­даткового кодексу, здійснюються плат­никами єдиного податку в порядку, розмірах та у строки, встановлені цим Кодексом.

Так, відповідно до статей 269 та 270 Податкового кодексу платниками зе­мельного податку є власники земель­них ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, а об’єктом опо­даткування — земельні ділянки, які перебувають у власності або корис­туванні, та земельні частки (паї), які перебувають у власності.

Згідно зі ст. 796 Цивільного ко­дексу України від 16.01.2003 р. № 435-ІУ (далі — Цивільний ко­декс) одночасно з правом найму бу­дівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) наймачеві на­дається право користування земель­ною ділянкою, на якій вони знахо­дяться, а також право користування земельною ділянкою, яка прилягає до будівлі або споруди, у розмірі, необхідному для досягнення мети найму. У договорі найму сторони можуть визначити розмір земельної ділянки, що передається наймачеві.

Якщо його у договорі не визначено, наймачеві надається право корис­тування усією земельною ділянкою, якою володів наймодавець.

Якщо земельну ділянку в оренду не надано, орендар отримує лише право користування зазначеною земельною ділянкою відповідно до ст. 796 Цивільного кодексу.

Для звільнення від сплати зе­мельного податку в оренду має бути надано саме земельну ділянку. Су­путнє використання земельної ді­лянки орендарем при оренді будівлі або споруди не дає підстав для звіль нення орендодавця від сплати зе­мельного податку.

Враховуючи викладене, влас­ник земельної ділянки — платник єдиного податку третьої групи за земельну ділянку під будівлями (їх частинами), що передані в орен­ду іншим суб’єктам господарюван­ня, не звільняється від подання до контролюючого органу за міс­цезнаходженням земельної ділян­ки податкової декларації з плати за землю та є платником земель­ного податку з урахуванням при- будинкової території на загальних умовах і, зокрема, якщо надання в оренду нерухомого майна є осно­вним або одним із видів діяльності суб’єкта господарювання.

 

 

Затверджено декларації збору за місця для паркування транспортних засобів та туристичного збору

ДПІ у Київському районі м.Одеси ГУ ДФС в Одеській області інформує, що 18 серпня 2015 року оприлюднений в «Офіційному віснику України» та набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 9 липня 2015 року № 636 "Про затвердження форм податкових декларацій збору за місця для паркування транспортних засобів та туристичного збору".

Відповідно, наказ Міністерства доходів і зборів України від 30 грудня 2013 року № 866 "Про затвердження форм податкових декларацій збору за місця для паркування транспортних засобів та туристичного збору", визнано таким, що втратив чинність.

 

 

Пенсії інвалідів та ветеранів війни не будуть оподатковуватися з 1 вересня

ДПІ у Київському районі м.Одеси  ГУ ДФС в Одеській області повідомляє, що Законом України від 17.07.2015р. №653 внесено зміни до Податкового кодексу України щодо оподаткування пенсій інвалідів війни та деяких інших категорій осіб.

Змінами скасовано оподаткування пенсій, призначених учасникам бойових дій у період Другої світової війни, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність статті 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Закон України від 17.07.2015р. № 653 набирає чинності з 1 вересня 2015 року.

Поряд з цим нагадуємо, що з 1 січня 2015 року  оподаткуванню підлягають суми пенсій, якщо їх розмір перевищує три розміри мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, - у частині такого перевищення.

Тобто оподатковуванню підлягає сума пенсії, яка перевищує 3654 грн. Ставка податку становить 15%. Якщо сума пенсії в календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати (у 2015р.-12180 грн.), до суми такого перевищення застосовується ставка 20%.

 

 


Як платити ЄСВ при відсутності доходу

ДПІ у Київському районі м.Одеси  ГУ ДФС в Одеській області нагадує, що фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, не отримували доходів (прибутків) у звітному році або окремому місяці звітного року, такі особи можуть не визначати базу єдиного внеску, оскільки вказаною нормою передбачено право, а не обов’язок платника. Платники, що не отримали доходу  у звітному році або окремому місяці звітного року, мають право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску. Найголовніше  –  нарахована сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Такі норми передбачено Законом України від 28 грудня 2014 року № 77-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці», яким було внесено зміни до пункту 2 частини першої статті 7 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».  Відповідно до Закону для платників, зазначених у пунктах 4 (крім фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та 5 частини першої статті 4 Закону № 2464, єдиний внесок нараховується на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток). Ці зміни враховуватимуться при поданні річної звітності з єдиного внеску фізичними особами - підприємцями (крім спрощенців) за 2015 рік.

Отже,  за підсумками 2015 року фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування, а також особи, які проводять незалежну професійну діяльність, сплачують єдиний внесок до 10 лютого 2016 року.

Сектор комунікацій ДПІ у Київському районі м. Одеси

Головного управління  ДФС в Одеській області

 

Обновлено 21.08.2015 10:08
 

Newsflash

БЕСПЛАТНЫЙ СЕМИНАР 13 июля "ГЛАВНЫЙ БУХГАЛТЕР И БЕЗОПАСНОСТЬ БИЗНЕСА"

Завершаем  первое полугодие  2016 года уверенно.

Семинар-практикум 13 июля в г. Одесса!

ПРИГЛАШАЕМ

бухгалтеров и руководителей предприятий

принять участие в бесплатном семинаре-практикуме

Главный бухгалтер и безопасность бизнеса

Вопросы к рассмотрению:

 

п»їп»їп»ї